Jan Carlsson

– Kalkylingenjör på Lagans Byggnads AB

Jan Carlsson

Väggarna på Jans kontor pryds av teckningar, foton, dokument och en och annan kärlekshälsning. Man får intrycket utav en varm person, och någon många ser upp till.

I augusti har Jan varit på Lagans Byggnads i 7 år. Han började som snickare 1983 innan han gick över till arbetsledare och platschef samtidigt som han läste till kalkylingenjör. 2015 gick han över hos oss, och det märks att han gillar utmaningarna som rollen ger honom. Att jobba med kalkyl innebär en stor variation i projekt, både stora och små, där allting börjar med en förfrågan. Sedan bestämmer Jan tillsammans med områdeschefen Freddie om projektet passar oss, och sedan är det bara att sätta igång och räkna. I slutändan är det anbudet som ska skickas in, och man får invänta eventuell tilldelning. Om man får jobbet så börjar nästa steg med bl.a. produktionskalkyl och ackordsunderlag.

Vad är det bästa med att jobba med just kalkyl?
– Det bästa är att kunna stänga omkring sig medan man sätter sig in i projekten och grottar ner sig. Jag kan styra mitt jobb väldigt mycket med bl.a. vilka program jag använder, och friheten är en stor del till att jag trivs.

Ju mer Jan visar runt på kontoret bland ritningar, siffror och beteckningar blir man imponerad över vilka kunskaper han besitter. Man måste verkligen vara fokuserad och gå in i projekten helhjärtat för att det ska bli rätt.

Jan bor i Ronneby som är en tätort i Blekinge, och ligger bara ett par mil ifrån kontoret i Karlskrona. I huset bor han tillsammans med sambon och Border collien Leo. När han inte räknar på projekt spenderas mycket tid i huset och i trädgården, och även med sina två söner och barnbarn. I garaget kommer mekanikern i Jan fram, och då blir det en hel del mekande med bilen.

Behöver någon hjälp på kontoret så hjälps vi alla åt och gör vad vi kan, och det är väldigt givande.

Nibe Logistik Skånes Fagerhult, brandstationen och Mogården i Karlskrona är några utav projekten som Jan minns extra väl. Det är dock inte bara i Blekinge som han räknar på jobb, utan det kan vara även i Värnamo eller andra platser också. Att räkna på ett projekt och sedan se det växa fram är extra roligt.

Jag har ett fritt jobb där jag sköter mig mycket själv, och det gillar jag. Kollegorna är mycket kompetenta & störtsköna att jobba tillsammans med och vi kompletterar varandra på ett bra sätt.

På frågan om vilka tre saker som alltid måste finnas i kylskåpet får vi svaret:
Mjölk är ett måste, och juice är jag ju svag för. Den tredje grejen måste vi nog gå ut i den andra kylen i garaget för att finna, säger han med ett leende.

Vi tackar Jan för dessa 7 år så länge, och ser fram emot många fler tillsammans. Du gör ett fantastiskt jobb!

Har du frågor?