Robin Ståhl och Anton Johansson

– Snickare på Lagans Byggnads AB

Robin & Anton

Det är en kylig dag med strålande sol när Robin och Anton är i full fart med de nya lägenheterna som ska resas i stadsdelen Karlsdal inne i Värnamo. Dialogen går i ett med två helt olika dialekter, och det märks att Robin och Anton har jobbat tillsammans i många år och har ett tight band.

I Bredaryd på en gård bor Anton med sitt barn och flickvän, medan Robin bor i Värnamo som nybliven husägare med sambo och hund. Efter att ha jobbat tillsammans i 10 år på mer eller mindre samma byggen är det nästan så de fyller i varandras meningar, och det är en go stämning som fyller upp byggboden.

Hur kommer det sig att ni började på Lagans Byggnads?
– Allt började egentligen med att vi jobbade tillsammans på ett annat företag, men sen fick Robin jobb här. Det gick väl någon månad innan jag tröttnade, så jag bestämde mig för att söka mig hit också, säger Anton.
– Vi jobbade tillsammans redan på TN Byggs tid, så när Lagans Byggnads tog över så följde vi båda med. Det blev inte någon jättestor skillnad för oss, och vi trivdes.

Robin, som är uppvuxen i Örnsköldsvik, flyttade ner till Värnamo på ren chans. Allt började med att hans bror som jobbade på TN Bygg fixade in honom till att provjobba ett par månader, och sedan dess har han varit kvar.

När inte Anton jobbar så har han ändå en hel del att göra med att renovera gården. Även Robin som nybliven husägare tycker det är kul att sätta sin egen prägel och fixa i trädgården. De umgås även en hel del tillsammans på fritiden med sina respektive, något som är helt fantastiskt att kunna göra både som vänner och kollegor.

Hur börjar ni er arbetsdag?
– Det är lite olika beroende på vad man är på för bygge. Men vi brukar ta en kaffe strax innan 07 och bara ta det lite lugnt. Vi planerar upp dagen och tjötar lite, vilket känns bättre än att stressa ut direkt.

Det är ett fritt jobb. Vi sköter oss mycket själva och planerar upp dagarna.

Berätta lite om projektet ni är på just nu
– Nu bygger vi bostadsrätter åt Derome, brf Floras Gränd i stadsdelen Karlsdal. Vi började i januari 2023, och 2024 ska allt stå klart. Det kommer bli 21 lägenheter och 4 radhus med mycket hållbart tänk.

Finns det något ni minns extra väl från er tid på företaget hittills?
– Ett projekt som var väldigt kul var när vi renoverade upp de befintliga lokalerna på kv.Rosen medborgarförvaltningen här i Värnamo 2019-2020. Det var go stämning, allt flöt på och alla hjälptes åt.

Lagans Byggnads är ett stabilt företag.

Vad är det bästa med jobbet, och vad är svårigheten?
– Det bästa är att vi sköter oss mycket själva och planerar upp dagarna. Vi trivs båda på lite längre projekt. Det svåra kan vara när det kommer nya tillvägagångssätt på hur vissa saker ska byggas då allt utvecklas, men det lär man sig fort. Att planera efter väder är heller inte helt lätt i vissa projekt.

Vilket råd skulle ni vilja ge den yngre läsarskalan?
– Med egen vilja kommer man långt.

Anton, Om du var tvungen att flytta till ett annat land i morgon, vilket skulle det vara och varför?
– Italien. Det är varmt och de har god pizza.

Robin, Om du fick möjligheten att äta middag med vem som helst, död eller levande, vem skulle du välja?
-Peter Forsberg, han är ju också från Örnsköldsvik. Vi hade nog haft en del att prata om.

Tack till både Robin och Anton för att ni varit med i gänget så länge, det hoppas vi att ni fortsätter med. Vi är glada över att ha så fantastiska snickare!

Har du frågor?